Tips inför valet av tjänstebil

Är du företagare eller anställd med förmånen att ha tjänstebil? Då gäller det att välja rätt bil utifrån behov och önskemål. Det är dock inte lätt att välja bil med tanke på bilbranschens snabba utvecklingstakt. Tillverkarna är flitiga att presentera nya modeller, vilka inte sällan bjuder på revolutionerande egenskaper för både miljö, körupplevelse och säkerhet.

Här ger vi dig praktiska råd inför valet av tjänstebil på jobbet. Vi går igenom några frågeställningar du bör utgå från när du ser till marknadens utbud.

Utveckling och utbud

Viktigt att utgå från när du ska välja tjänstebil är tidsperioden för innehavet av bilen. I de flesta fall brukar en tjänstebil användas under flera år. Därför är i regel en tidlös design ett bra alternativ. Med det sagt kan bilen ändå vara modern och stilriktig. Ta bara den japanska biltillverkaren Mitsubishi som har ett spännande utbud av äventyrliga och stilsäkra bilar i en samtidigt tidlös design. Klicka in på mitsubishimotors.se för att se alla modeller tillverkaren erbjuder som tjänstebil.

Bilindustrin befinner sig i en stark utvecklingsfas när det gäller framför allt miljö och säkerhet. De senaste åren har branschen förändrats på många olika plan. Inte minst genom det nya miljötänk som präglar de moderna biltillverkarnas verksamheter. Moderna företag tenderar i högsta grad att ha ett krav på gröna drivmedel i verksamhetens bilpolicy. Det är dock värt att nämna att den traditionella dieselmotorn har blivit renare och snålare i takt med att miljökraven blivit mer strikta. Kommer du att köra mer än 2000 mil om året är kanske diesel ett bättre alternativ än el och hybrid som är optimalt i stadsmiljö.

Jobb och vardag

Tjänstebilen bör vara representativ för kunder och kännas rimlig för den bransch företaget verkar inom. Samtidigt är det viktigt att tänka på det faktum att en tjänstebil också används i vardagen. Har du barn är det en faktor som bör vägas in när du väljer tjänstebil. Antalet sittplatser har betydelse för det praktiska skjutsandet i vardagen med barn och kompisar. Utrymmet i bilen spelar också en viktig roll. Fraktar du varor eller kanske inredning i bilen under tjänsten? Då är förmodligen ett rymligt lastutrymme viktigt. Nu för tiden erbjuder de flesta tillverkare någon form av

transportbilar för företag som behöver extra utrymme.

Bor du i norra delarna av Sverige är förmodligen fyrhjulsdrift en detalj som i säkerhetssyfte bör prioriteras. Hala vägar och tuffa vinterförhållanden är ingenting att blunda för. Ett stabilt och starkt fordon är då det säkraste alternativet. Vill du läsa mer om säkerhet för olika modeller kan du besöka Euro NCAP webbsida. Där redovisas krocktester baserat på ett femstjärnigt säkerhetsbetygssystem.

Det avslutande tipset är att provköra olika modeller för att få en bra känsla av körkomforten på vägen. Du köper förmodligen inte en säng utan att provligga den och därför bör du även provsitta bilen. Testa olika inställningar på sätet, kontrollera lastutrymmet och känn efter hur sikten känns vid ratten. Ett förhastat köp av tjänstebil kan innebära att du får ångra dig i flera år. Du ska tillbringa många timmar i bilen och din trivsel är A och O!