Gör bilen vårfin

 

När det våras ute kliar det alltid i fingrarna att göra snyggt överallt och inte minst bilen. Våren är lite av pånyttfödelsens tid och det frestar då extra mycket att göra sin trofasta bil fräsch och fin. Vintern innebär att bilen utsätts för salt och annat som fräter på lacken och av den anledningen bör man göra första riktiga rengöringen av bilen efter vintern noggrant. Det känner du tydligt när du känner med fingrarna på lacken; ytan känns sträv, lite som ett fint sandpapper. Den ska kännas slät när den är ordentligt rengjord.

Vi börjar enklast med utsidan. Antagligen behöver du städa av bilen på insidan också, men man får ta ett steg i taget. Nu ska exteriören bli skinande ren.

Börja med att plocka fram en flaska med avfettningsmedel, skaka den lätt och börja sedan spraya avfettningsmedlet över hela bilen. Glöm inte bort fälgarna, som säkert behöver en rejäl omgång för att bli rena. När du är klar med avfettningen, bör du låta det verka en stund innan du går vidare med nästa steg. Det har nu blivit dags att ta fram vattenslangen. Antingen använder du dig av en högtryckstvätt, eller så nöjer du dig med en vanlig trädgårdsslang. Högtryckstvätten är förstås mer effektiv på grund av det högre vattentrycket, men en vanlig slang fungerar också. Spola rikligt med vatten på bilen så att du får bort den smuts som sitter löst.

Ser det redan bättre ut? Bra jobbat. Nu är det läge att fylla en hink med vatten och bilschampo, samt plocka fram en tvättsvamp. Doppa tvättsvampen i hinken och applicera rikligt med schampoblandningen på bilen. Börja med taket och arbeta dig sedan nedåt. Tänk på att täcka in alla ytor. Det är lätt att missa utrymmet vid bakre nummerplåten, samt överhuvud taget undertill på bilen. Avsluta arbetet med svampen på fälgarna, eftersom dessa nästan garanterat är smutsigast på hela bilen. Fälgar kan vara lite trixiga att få rena, beroende på hur de ser ut och hur många ekrar de har. I de flesta fall rekommenderas en fälgborste, så att du kommer åt alla delar av fälgen på ett bra sätt.

Är bilen särskilt smutsig kan du behöva byta ut schampot under arbetets gång; det är ingen idé att fortsätta tvätta med smutsigt vatten. När bilen är schamponerad, är det återigen dags att ta fram vattenslangen och spola riktigt noga överallt. Glöm inte att spola runt i hjulhusen, där det ofta fastnar mycket smuts. När du är nöjd och bilen ser ren ut, tar du fram en duk och torkar bilen. Tänk på att bilen helst inte ska tvättas i direkt solljus. Ser lacken matt ut, ska du överväga att vaxa bilen. I vissa fall kanske en polering av lacken krävs för att återställa dess ursprungliga lyster.