Bilsemester – utrustning och bra förberedelser

Funderar du på att hoppa över charterresan och åka på bilsemester istället? Nu för tiden är det många som väljer att åka på bilsemester eftersom man får se så mycket på vägen. Det är ju inte alltid slutdestinationen som är målet utan ofta själva resan. På en bilsemester har man också en annan frihet eftersom man har bilen som transportmedel vid varje destination och kan nå fram till byar, stränder och sevärdheter som man kanske inte hade sett annars. Dessutom kan man ha med sig mer packning än när man flyger. Detta är extra praktiskt om man reser med barn. För att hålla kostnaderna nere kan man också ha med sig en stor kylväska där man packar mat som köps från livsmedelsbutiker i stället för att köpa färdiga smörgåsar och sallader på vägen. I texten som följer kommer ni att få tips för att undvika missöden och få bilresan att fungera bättre.

Förbered er även om ni vill ha frihet

Många väljer bilsemester för att ha frihet att stanna var man vill. det blir mer och mer populärt att bila i Europa och det är helt förståeligt eftersom det finns så mycket att se och göra. Att ha en färdigplanerad resplan är otroligt bra även om det kan låta lite tråkigt. Självklart kan man avvika från planen om det känns så när man väl är på plats. Märk ut ställen där ni kan stanna och sova vare sig det är campingar eller hotell. Ni kan också läsa bloggar om resor som tidigare resenärer har gjort för att få personliga uppfattningar om till exempel campingar. Internet är en outtömlig källa och i större livsmedelsaffärer och bensinmackar kan ni hitta information om vägar som kanske ska undvikas eller vägar som rekommenderas av olika orsaker. Om ni reser med barn kan det vara bra att ha koll på var det finns lekland eller djurparker efter vägen så att de också har något speciellt att se fram emot. Att se över bilförsäkringen innan man åker är ett måste och kolla även upp speciella regler som gäller för de länder ni planerar att besöka.

Att packa rätt

Bara för att ni ska åka bil och kan ha mer packning än vid flygresor betyder det inte att ni ska packa bilen full. Det är smart att göra en packlista innan och praktiskt att låta varje familjemedlem ha sin egen väska. Lösa föremål kan faktiskt innebära en trafikfara så se till att packa ordentligt och rätt, både i bilen och i takboxen. Om ni åker i en kombibil bör ni använda lastnät så inte packningen kommer flygande vid en eventuell inbromsning. Karta, GPS, reseapotek, försäkringsdokument och blanketter för skadeanmälan är nödvändiga saker som ska vara med på resan. Att packa praktiskt för barnen beror förstås på hur gamla de är. Ett lager av blöjor är bra att ha för i många länder är de dyrare än i Sverige. En barnvagn kan behövas när ni ska göra promenader. Kom också ihåg regnskydd barnvagn då man aldrig är 100 % säker på vädret. Skräppåsar och åksjukepåsar kan behövas och olika saker som barnen kan aktivera sig med som böcker och sällskapsspel.