Arbeta som bilmekaniker

Mekaniker behövs alltid

Funderar du på din plats i arbetslivet? Du kanske fortfarande går i skolan, eller känner att du vill byta karriär? Om du gillar att arbeta med händerna, är tekniskt lagd och har tålamod så kan mekanikeryrket vara något för dig. Bilmekaniker är en yrkesgrupp som behövs överallt i hela världen och den som vill har goda möjligheter att specialisera dig och utveckla spjutspetskompetens. Tekniken utvecklas hela tiden och en mekaniker måste hela tiden lära sig nya saker för att hålla sig uppdaterad. I den här texten ska vi titta närmre på alternativ gällande utbildning och arbetsmöjligheter.

Jobba med motorer

Utbildning för mekaniker finns både på gymnasiet och massor av yrkeshögskolor. Om du vill arbeta med bilar på ett mer avancerat plan kanske du ska fundera på att bli ingenjör, vilket kräver universitetsutbildning. Du kan söka till universitetet antingen med dina gymnasiebetyg eller genom att göra högskoleprovet. Allt du behöver veta om högskoleprovet 2018 finns att läsa på hpguiden.se. Om du bestämmer dig för att du vill arbeta som mekaniker är utbildningen oftast ettårig och utbildningsstället kan nästan alltid hjälpa dig att hitta en praktikplats där du senare kan ha möjlighet att få arbete. Som bilmekaniker har man en god grund att stå på om man senare vill söka andra tekniska yrken, eller om man någon gång vill driva ett eget företag.

Förutom att skruva med bilar måste man som mekaniker ägna sig åt “detektivarbete”, ibland kommer kunder med symptom utan att veta orsaken. Då blir det mekanikerns jobb att först lista ut vad roten till problemet är för att sedan lösa det på det sätt som är bäst för kunden. En duktig mekaniker måste kunna läsa ritningar, vara kompetent gällande el och elsäkerhet, kunna svetsa och vara skicklig på de dataprogram som krävs i arbetet. Bilar blir mer och mer elektriska och datorstyrda så det digitala blir viktigare och viktigare hela tiden.

Mekanikerns vanligaste verktyg - blocknycklar

Den elektriska kompetensen blir dessutom viktigare i och med att de stora biltillverkarna börjar fasa ut de klassiska förbränningsmotorerna. Volvo inleder ett samarbete med Vattenfall eftersom alla modeller som släpps i framtiden ska drivas på el i någon form. Om tio år är en mekaniker som inte förstår sig på en elmotor inte värd mycket på arbetsmarknaden, så någon form av bakgrund inom elektronik kommer också att vara uppskattat av arbetsgivarna inom branschen.